Ce efect are asupra inimii dacă mănânci iaurt în fiecare zi S-a demonstrat că produsele lactate, cum ar fi iaurtul, ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate, un factor de risc major pentru bolile de inimă.
Iaurtul este un produs lactat popular obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui. Bacteriile folosite pentru fabricarea iaurtului se numesc „bacterii de acid lactic” care fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest proces produce acid lactic, o substanță care conferă iaurtului gustul și textura sa unică.
Iaurtul simplu, fără adaos de coloranți, este un lichid alb și gros. Unele mărci conțin ingrediente suplimentare, cum ar fi zahărul și aromele artificiale. Aceste sortimente de lapte acru nu sunt bune pentru sănătate. Pe de altă parte, iaurtul simplu neîndulcit oferă multe beneficii pentru sănătate, scrie publicația muntenegreană Viesti, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Marea contribuție a iaurtului: Impactul pe care îl are asupra organismului
Iaurtul conține în principal grăsimi saturate, cu o cantitate mică de acizi grași mononesaturați. Înainte se credea că grăsimile saturate cauzează boli de inimă, dar cercetările recente au arătat că nu este așa. Nu există dovezi clare că grăsimile din iaurt sunt rele pentru sănătate. De fapt, acestea pot avea un efect benefic.
Unele cercetări arată că aportul de grăsimi saturate din alimente integrale crește colesterolul „bun” HDL, care poate proteja sănătatea inimii. S-a demonstrat, de asemenea, că produsele lactate, cum ar fi iaurtul, ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate, un factor de risc major pentru bolile de inimă.
Iaurtul conține aproape toți nutrienții de care are nevoie organismul. Iaurtul conține foarte mult calciu, un mineral esențial pentru sănătatea dinților și a oaselor. Doar o singură cană asigură 49% din necesarul zilnic de calciu.
Iaurtul este, de asemenea, bogat în vitaminele B, în special în vitamina B12 și riboflavină, care protejează împotriva bolilor de inimă și a unor defecte ale tubului neural. O ceașcă de iaurt asigură 38% din necesarul zilnic de fosfor, 12% de magneziu și 18% de potasiu.
Aceste minerale sunt necesare pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și sănătatea oaselor.
Iaurtul conține o cantitate impresionantă de proteine – aproximativ 12 grame la 200 de grame de iaurt. S-a demonstrat că proteinele stimulează metabolismul prin creșterea cheltuielilor energetice, sau a numărului de calorii pe care le ardeți în timpul zilei.
Consumul suficient de proteine este, de asemenea, important pentru reglarea apetitului, deoarece crește producția de hormoni care semnalează sațietatea. Acest lucru poate reduce automat numărul total de calorii pe care le consumați, ceea ce este util pentru controlul greutății. Aceste efecte sunt și mai accentuate dacă mâncați iaurt cu un conținut mai mare de proteine. În acest fel, influențați controlul apetitului și întârziați senzația de foame mai mult decât dacă consumați iaurt simplu.
Unele tipuri de iaurt conțin bacterii vii sau probiotice care fie au făcut parte din cultura originală, fie au fost adăugate după pasteurizare. Pasteurizarea este un tratament termic care ucide bacteriile benefice pe care le conține iaurtul.
Pentru a vă asigura că iaurtul dvs. conține probiotice eficiente, căutați unul care conține culturi vii, active, care ar trebui să fie listate pe etichetă. S-a demonstrat că anumite tipuri de probiotice care se găsesc în iaurt, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii, reduc simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil (IBS). În plus, mai multe studii au constatat că probioticele pot preveni apariția diareei asociate cu utilizarea probioticelor, precum și a constipației.
Consumul de iaurt, mai ales dacă acesta conține probiotice, îți poate întări sistemul imunitar. S-a demonstrat că probioticele reduc inflamația, care este legată de o serie de afecțiuni de sănătate, de la infecții virale la tulburări intestinale.
Efectul de stimulare a imunității pe care îl are iaurtul se datorează în parte prezenței magneziului, seleniului și zincului în iaurt – minerale importante pentru sănătatea sistemului imunitar. Iaurturile îmbogățite cu vitamina D pot contribui și mai mult la întărirea sistemului imunitar.
CITEȘTE ȘI: Adevărul despre iaurturile din comerț: Care sunt sănătoase și care trebuie evitate
Iaurtul conține unele substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății oaselor, inclusiv calciu, proteine, potasiu, fosfor și, uneori, vitamina D. Toate aceste vitamine și minerale sunt deosebit de utile în prevenirea osteoporozei, o afecțiune caracterizată prin slăbirea oaselor.
Cercetările arată că consumul a cel puțin trei porții de iaurt poate ajuta la menținerea masei și rezistenței osoase.
Mai multe studii au constatat că consumul de iaurt este asociat cu o greutate corporală mai mică și cu circumferința taliei. Nivelurile ridicate de proteine și calciu cresc nivelurile de hormoni responsabili de reducerea apetitului, cum ar fi peptida YY și GLP-1.